Is een brandverzekering voor huurders verplicht ?

Sta je op het punt om huurder te worden? In de provincie Limburg en in heel Wallonië en Vlaanderen is het nu verplicht voor huurders om een brandverzekering af te sluiten.

Is een brandverzekering voor huurders verplicht ?

Is een brandverzekering verplicht voor huurders?

Een brandverzekering huurders, ook wel huisverzekering genoemd, is wettelijk verplicht voor huurders in Wallonië en Vlaanderen in België. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is deze echter nog niet verplicht voor huurders. Dit regionale verschil kan worden verklaard door de staatshervorming, waarbij de verantwoordelijkheid voor de verhuur van gebouwen werd overgedragen aan de gewesten, wat leidde tot de invoering van verschillende gewestelijke wetgevingen.

Zo zijn huurders sinds 1 september 2018 in Wallonië en 1 januari 2019 in Vlaanderen verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor schriftelijke huurovereenkomsten die na deze data worden afgesloten. Huurovereenkomsten die vóór deze data zijn gesloten, vallen echter onder de oude regelgeving, behalve voor huurovereenkomsten die na 1 september 2018 in Wallonië zijn verlengd, waar de brandverzekering ook verplicht wordt.

Wat is een clausule van afstand van verhaal?

Sommige huurovereenkomsten bevatten een clausule van afstand van verhaal. In dit geval sluit de verhuurder zelf een brandverzekering af voor de gehuurde woning en betaalt de huurder een extra bedrag in de huurprijs om deze extra kosten te dekken. Deze verzekering dekt echter geen schade die de huurder veroorzaakt aan zijn buren of zijn eigen meubels, dus het is raadzaam om een individuele brandverzekering af te sluiten voor volledige bescherming.

Waarom een brandverzekering voor huurders afsluiten?

De noodzaak om als huurder een brandverzekering af te sluiten is essentieel om jezelf te beschermen in geval van brand of andere ongelukken die zich kunnen voordoen in het gehuurde pand. In geval van brand wordt de huurder verondersteld verantwoordelijk te zijn, tenzij hij het tegendeel kan bewijzen. Bovendien moet de huurder de schade aan derden vergoeden als de brand overslaat naar andere woningen.

Naast de wettelijke verplichtingen helpt het afsluiten van een brandverzekering ook om persoonlijke eigendommen te beschermen tegen schade door brand, storm of andere onvoorziene gebeurtenissen. In het geval van brand veroorzaakt door een defect apparaat, zoals een fondueset, zal de brandverzekering bijvoorbeeld de schade aan de persoonlijke eigendommen van de huurder dekken.

Wat kan er gebeuren als je de schade aan de gehuurde woning niet herstelt?

Het is ook van essentieel belang dat huurders de schade aan hun woning laten herstellen om geschillen met de verhuurder te voorkomen wanneer de woning aan het einde van de huurperiode wordt geïnspecteerd. Als de huurder besluit de nodige herstellingen niet uit te voeren, kan de verhuurder een deel of de volledige huurwaarborg inhouden om de veroorzaakte schade te compenseren.

Ben je van plan om huurder te worden? Dan moet je een huurwaarborg opstellen. Ontdek alles wat je moet weten over het opstellen van een huurwaarborg in de provincie Limburg !