Hypothecare lening Hasselt - Limburg

Wilt u een hypothecaire lening afsluiten in Hasselt? Om te kunnen genieten van de hypotheekformule die het best bij u past, moet u de verschillende opties kennen die u ter beschikking staan.

Welke rentemogelijkheden zijn er? Welke hypotheek moet u kiezen: een aflossingsvrije hypotheek of een annuïteitenhypotheek? Is een overbruggingskrediet iets voor u? Ontdek het in dit artikel!

Ik vraag online een hypothecaire lening aan in Hasselt Limburg

De verschillende renteformules

Wanneer u een hypothecaire lening in Hasselt afsluit, moet u het geleende kapitaal plus rente terugbetalen. De rentevoet wordt uitgedrukt in een percentage dat volgens verschillende formules kan worden vastgesteld;

  • Vaste rentevoet: de rentevoet van uw hypothecair krediet blijft dezelfde gedurende de hele looptijd van uw krediet.
  • Variabele rentevoet: de rentevoet kan worden aangepast aan de marktontwikkeling. Als u deze optie kiest, wordt een geplafonneerd tarief toegepast. Dit is de maximaal en minimaal mogelijke variatie van uw oorspronkelijke rentevoet. U kunt ook de frequentie van deze variaties kiezen.
  • Semi-variabele rentevoet: de rentevoet van uw hypothecair krediet ligt vast tijdens het eerste deel van uw aflossing en wordt vervolgens aanpasbaar volgens de marktontwikkelingen. Er wordt ook een geplafonneerd tarief toegepast.  

Als u bijvoorbeeld een hypotheek in Hasselt aanvraagt bij Belfius Bank, kunt u kiezen uit de volgende formules

  • Vaste rente
  • Semi-variabele rentevoet 15/5/5 Cap 2*; Vaste rentevoet
  • Semi-variabele rentevoet 10/5/5 Cap 2
  • Variabele rente 3/3/3 Cap 3 Hybride
  • Variabele rente 5/5/5 Cap 2
  • Variabele rente 1/1/1 Cap 2,5

* Hoe leest u een aanbieding met variabele of semi-variabele rente? Bij deze semi-variabele aanbieding 15/5/5 Cap 2 blijft de rente 15 jaar lang ongewijzigd. Zij kan vervolgens slechts om de 5 jaar worden gewijzigd naar gelang van de marktvoorwaarden en met een maximale verhoging van 2% van de oorspronkelijke rentevoet.

Wat zijn de verschillen tussen een aflossingsvrije hypotheek en een reconstructiehypotheek?

Hypotheek met kapitaalaflossing

Als u een hypothecaire lening in Hasselt afsluit met kapitaalaflossing, betaalt u elke maand dezelfde maandelijkse aflossing.

Goed om te weten! Het hypothecair krediet met kapitaalaflossing is de meest voorkomende aflossingsformule die door Belgische kredietnemers wordt gekozen.

Elke maandelijkse betaling bestaat uit een deel van het kapitaal en een deel van de rente op het uitstaande bedrag. 

Aan het begin van uw aflossingsperiode bestaat uw maandelijkse betaling dus hoofdzakelijk uit rente en weinig kapitaal. Naarmate de aflossingsperiode vordert, keert de verhouding om: de rente die u betaalt wordt lager en stelt u in staat meer kapitaal terug te betalen. 

Goed om te weten! U kunt ervoor kiezen om uw hypotheek in Hasselt af te lossen met kapitaalaflossing in dalende maandelijkse termijnen. In dit geval blijft het deel van het kapitaal dat in elke maandelijkse afbetaling wordt terugbetaald, steeds gelijk, vermeerderd met de rente op het uitstaande bedrag. Uw maandelijkse aflossingen nemen dan geleidelijk af omdat de verschuldigde rente ook afneemt. 

Met deze optie betaalt u, hoewel uw maandelijkse betalingen aanvankelijk hoger zullen zijn, in totaal minder rente op uw hypotheek. 

Hypotheek met kapitaalheropbouw

Deze hypothecaire oplossing is alleen verkrijgbaar bij een verzekeringsmaatschappij. U betaalt een maandelijkse premie aan de verzekeringsmaatschappij om het volledige geleende kapitaal terug te krijgen wanneer uw verzekeringspolis afloopt. 

Goed om te weten! Meestal gebeurt een hypothecaire lening met wedersamenstelling van kapitaal via de onderschrijving van een levensverzekeringspolis van het tak 21 of 23, te kiezen volgens uw risicoprofiel. 

Aan het einde van uw hypothecaire lening in Hasselt, wordt het opnieuw samengestelde kapitaal gebruikt om de geldschieter terug te betalen.

Pas op! Deze aflossingsmogelijkheid is riskanter en moet alleen worden overwogen indien u over een uitgebreide financiële kennis en aanzienlijke netto onroerende en roerende activa beschikt.

Is een overbruggingskrediet een geschikte oplossing voor u?

Het overbruggingskrediet, ook wel hypothecair krediet met vaste looptijd genoemd, kan worden gebruikt als overbrugging tussen de verkoop van een eigendom en de aankoop van een ander.

Concreet: als u een nieuwe woning wilt kopen of bouwen in Hasselt, maar u woont nog in de woning die u wilt verkopen om uw nieuwe project te financieren, dan is het overbruggingskrediet een geschikte oplossing. 

Bij deze optie bent u verplicht uw hypotheek af te lossen tot de verkoop van het onroerend goed waarin u woont. Eenmaal verkocht, kunt u uw lening afsluiten met het geld dat de verkoop oplevert. 

Goed om te weten! Met een overbruggingskrediet hoeft u het geleende kapitaal pas volledig terug te betalen op de eindvervaldag van uw hypotheek. Dit betekent dat u geen verplichting heeft om het kapitaal terug te betalen zolang uw lening uitstaat. U zult echter gedurende de hele looptijd van de lening rente moeten betalen. Dit wordt berekend over het totale geleende bedrag.