Verhuis- en huurtoeslag krijgen

Bent u een huurder die moeite heeft om uw huur te betalen ? Onder bepaalde voorwaarden kunt u profiteren van de ADeL, een financiële hulp die door het Waalse Gewest wordt verdeeld. In dit artikel leest u hoe u de verhuis- en huurtoeslag kunt verkrijgen.

Verhuis- en huurtoeslag krijgen

Wat is de verhuis- en huurtoeslag ?

Als uw woning onbewoonbaar of overbevolkt is, als u dakloos bent of als u een aangepaste woning voor een gehandicapte nodig hebt, kan Wallonië u onder bepaalde voorwaarden financieel bijstaan. Dit is de ADeL, de verhuis- en huurtoeslag.

De ADeL is dus financiële hulp die gekoppeld is aan huisvesting en bestemd is voor mensen die zich in één van de volgende 3 situaties bevinden :

  • Mensen die moeten verhuizen uit een woning die erkend is als overbevolkt of onbewoonbaar en een gezonde huurwoning moeten betrekken,
  • Mensen met een handicap of met een gehandicapt kind ten laste die van een ongeschikte woning moeten verhuizen naar een geschikte, gezonde huurwoning,
  • Daklozen die huurder worden van een sanitaire woning.

Wat zijn de voorwaarden om ADeL te ontvangen ?

Als u zich in een van de bovengenoemde situaties bevindt, hebt u recht op ADeL. Om de verhuis- en huurtoeslag te ontvangen, moet je echter ook aan de volgende voorwaarden voldoen :

  • U bent meerderjarig of geëmancipeerd minderjarig,
  • U bent huurder van de woning waarin u woont,
  • U bent geen eigenaar of vruchtgebruiker van een andere woning, met uitzondering van een woning die als onbewoonbaar en/of onverbeterbaar wordt beschouwd.

Bovendien moet u voldoen aan de inkomensvereisten. Uw huishoudinkomen moet minder zijn dan :

  • 15.500 € als u alleenstaand bent,
  • 21.200 € als u samenwoont.

Deze bedragen kunnen dan worden verhoogd met 2 900 euro voor elk kind ten laste en voor elk gehandicapt kind of elke volwassene.

Goed om te weten : als u een ADeL aanvraagt voor een woning die in 2023 wordt gehuurd, moet u rekening houden met het belastbaar inkomen dat elke persoon in uw huishouden in 2021 heeft ontvangen. Als uw inkomen op het moment van uw aanvraag echter is gedaald (bijvoorbeeld omdat u uw baan bent kwijtgeraakt), kan de Waalse Dienst Wonen rekening houden met het inkomen dat u in de 6 maanden vóór uw aanvraag hebt ontvangen.

Naast deze subsidievoorwaarden moet u ook de regels inzake gezonde of aangepaste huisvesting naleven. Zo moet u zich verplichten :

  • Het niet onder te verhuren,
  • Het te laten bezoeken door adviseurs van de Dienst Wonen,
  • Het niet overbevolkt maken door nieuwe bewoners op te nemen.

Tenslotte moet u ermee instemmen dat de Dienst Huisvesting de nodige informatie inwint om uw aanvraag te verwerken. Deze informatie omvat de samenstelling van uw huishouden en het inkomen en vermogen van elk lid.

Bent u op zoek naar een nieuwe huurwoning in Limburg ? Ontdek alle huurwoningen in deze provincie !

Hoeveel kan het Waals Gewest u toekennen ?

Afhankelijk van uw situatie kan het Waals Gewest u 2 soorten vergoedingen toekennen :

Verhuistoelage

Het bedrag van de verhuisvergoeding bedraagt 400 €. Dit bedrag kan verhoogd worden met 20%, d.w.z. 80 €, per kind ten laste en per gehandicapte.

Huurtoeslag

Het bedrag van de tegemoetkoming is gelijk aan het verschil tussen de huur van de aangepaste of gezonde woning die u huurt en de huur van de onbewoonbare, overvolle of ongeschikte woning die u verlaat. Er is echter een plafond vastgesteld. Het bedrag van deze toeslag mag nooit hoger zijn dan 100 euro per maand, vermeerderd met 20%, d.w.z. 20 euro, per kind ten laste en per gehandicapte. Het bedrag van het huurverschil mag nooit worden overschreden.

Als u dakloos was, ontvangt u een vast bedrag van 100 euro per maand, dat kan worden verhoogd met 20% per kind ten laste of per gehandicapte.

Let op ! Zodra het bedrag van de uitkering is afgetrokken van de huur, kan de huur niet minder zijn dan 12% van het Inburgeringsinkomen.

Huurtoeslag kan worden betaald gedurende 2 jaar vanaf de datum waarop je een veilige of geschikte woning betrekt. Daarna kun je nog 2 jaar huurtoeslag blijven krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet :

  • Het inkomen van alle mensen in uw huishouden is niet hoger dan de inkomensgrenzen,
  • Alle mensen in uw huishouden voldoen nog steeds aan de vermogensvoorwaarde.

Let op : u kunt geen huurtoeslag krijgen als u een huurder bent in een sociale woning. In dat geval ontvangt u al financiële steun van het Waals Gewest, want de huur van uw sociale woning wordt berekend op basis van uw inkomen en uw gezinsuitgaven.

Hoe de verhuis- en huurtoeslag verkrijgen ?

Om een financiële steun van het Waalse Gewest te verkrijgen, moet u eerst het juiste formulier downloaden dat beschikbaar is op de website van Wallonie. Vul vervolgens dit formulier in en stuur uw volledige dossier op :

  • Naar de Waalse Dienst Wonen, binnen de 6 maanden :
    • Na uw verhuizing als u een overbevolkte, ongeschikte of onbewoonbare woning heeft verlaten,
    • Na uw verhuizing uit een privéwoning als u een sociale huurwoning toegewezen hebt gekregen en u een schadevergoeding verschuldigd bent aan uw vorige verhuurder wegens contractbreuk,
    • Na uw verhuizing naar een sanitaire woning als u dakloos was,
    • Na de voltooiing van werken als deze uw woning bewoonbaar, veilig of geschikt hebben gemaakt,
    • Na het vertrek van personen die uw woning overbevolkt maken.
  • Aan de Waalse Dienst Wonen, binnen de 24 maanden :
    • Na uw verhuizing naar een aangepaste sociale woning als u een onderbezette woning binnen een sociale huisvestingsmaatschappij hebt verlaten,
    • Na uw verhuizing naar een sanitaire woning als u een onderbezette woning binnen het Waalse Woningfonds voor Grote Gezinnen of een sociale huisvestingsmaatschappij hebt verlaten.
  • Aan het Openbaar Centrum voor Sociale Actie of aan het gemeentebestuur, binnen de 2 maanden na uw verhuizing als u een woning verlaat die u als hoofdverblijf bewoont en die gelegen is :
    • Ofwel binnen een gebied dat de kartering van de sites die betrokken zijn bij het Plan voor permanente huisvesting aanneemt,
    • Ofwel binnen een toeristische voorziening die gelegen is in een gemeente waarvan de aansluiting bij het Habitatplan door de regering is gevalideerd.