Woning verkoop klaar maken: tips voor mooie foto's

Wanneer je je huis wilt verkopen, is het belangrijk om aantrekkelijke foto’s te maken om je huis zo goed mogelijk te presenteren. Het lijkt misschien simpel om gewoon wat foto’s te schieten, maar er komt meer bij kijken dan dat. Je begint met het gebruik van een statief, een groothoeklens en de juiste instellingen om foto’s te maken van alle kamers en de buitenkant van je huis. Maar zelfs als je alles op orde hebt, moet je er nog steeds voor zorgen dat de foto’s echt aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. Waar moet je als fotograaf op letten om de juiste sfeer en uitstraling vast te leggen?

Woning verkoop klaar maken: tips voor mooie foto's

De voorbereiding

Je moet de woning eerst goed voorbereiden. Ruim dus goed op en maak je huis schoon. Haal persoonlijke spullen weg en zorg voor een neutrale uitstraling. Je moet zowel de binnen- als buitenkant van je huis vastleggen. Buiten moeten containers en andere rommel uit het zicht zijn en je tuin moet er goed bijliggen. Binnen is het belangrijk om persoonlijke spullen op te bergen, gordijnen open te doen voor natuurlijk licht en snoeren en afstandsbedieningen te verbergen. Je kunt die mooie design eetkamerstoelen en Deens ovale eettafel natuurlijk prachtig in beeld zetten. In de keuken moet je ook een aantal dingen doen. Houd je keukenbladen leeg, ruim meubels op en zorg ervoor dat huisdieren en hun spullen niet te zien zijn. Slaapkamers moeten opgeruimd zijn en ook hier moeten alle persoonlijke items uit beeld. Daarnaast moeten badkamers er schoon uitzien. Doe dus het toiletdeksel dicht en zorg ervoor dat er geen reflectie is in ramen en spiegels.

Fotografie tips

Nu kun je gaan fotograferen. Hiervoor moet je een goede camera gebruiken. Heb je een statief? Dat is helemaal top. Zo kun je trillende handen voorkomen. Een groothoeklens kan handig zijn om de hele ruimte goed in beeld te krijgen. Stel je camera in op een grote scherptediepte voor scherpe, gedetailleerde beelden. Als het binnen te donker is, gebruik dan het flitslicht om de verlichting gelijkmatig te maken. Wanneer het buitenlicht te fel is, kan HDR (High Dynamic Range) het contrast in je foto’s beter maken. Soms kan het zelfs slim zijn om zowel flits als HDR te gebruiken. Let op de compositie van je foto’s en zorg ervoor dat er geen storende dingen in beeld zijn. Probeer ook de juiste hoogte en hoek te vinden om de ruimte het beste vast te leggen. De laatste tip is om alert te blijven op reflecties in spiegels, ramen en andere glanzende oppervlakken, zodat je eigen reflectie niet onbedoeld in de foto verschijnt.