Hypothecaire lening : veranderingen op komst voor aanvraagkosten

Er zijn plannen om de kosten voor hypothecaire leningen in België te wijzigen. Vanaf 1 januari 2024 zal er een plafond van €350 gelden voor deze kosten bij het afsluiten van een hypotheek.

Hypothecaire lening : veranderingen op komst voor aanvraagkosten

Aanvraagkosten beperkt tot €350

Voortaan mogen kredietinstellingen een aanvraagvergoeding van maximaal €350 in rekening brengen bij het afsluiten van een hypothecaire lening (alle nodige info op hypotheekwinkel.be), een wijziging ten opzichte van de huidige drempel van €500. Deze wijziging werd in juli goedgekeurd door de Raad van Ministers en is het resultaat van een wetsvoorstel van de minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne, lid van de Socialistische Partij.

Deze herziening van de aanvraagkosten is geen primeur voor de regering, die in 2017 bijvoorbeeld al een plafond had ingevoerd. Toen merkte het Observatoire des prix op dat kredietinstellingen de kosten voor het afsluiten van een hypothecaire lening tussen 2014 en 2018 met gemiddeld 50% hadden verhoogd, van 320 euro naar 479 euro. En dat zonder duidelijke reden. Dit heeft geleid tot het opleggen van het plafond van €500.

Een maatregel om de toegang tot eigenwoningbezit te vergemakkelijken

Volgens minister Dermagne is de tijd echter gekomen om opnieuw te handelen. In de tussentijd hebben alle kredietinstellingen hun aanvraagkosten verhoogd tot de toegestane limiet. De socialist legt uit: “Deze kosten maken het moeilijker om een huis te kopen. Ze zijn ook bijzonder nadelig voor kleinere leningen, omdat ze forfaitair zijn.

Door de opkomst van online bankieren verkleinen instellingen bovendien hun kantorennetwerk en hun dienstverlening. “De daaruit voortvloeiende verlaging van de kosten wordt echter niet doorberekend aan de consument – integendeel,” merkt de heer Dermagne op. De verlaging van de aanvraagkosten heeft ook gevolgen voor de aanvraagkosten in verband met herfinanciering bij dezelfde kredietverstrekker. Deze mogen niet hoger zijn dan de helft van de administratieve kosten die voor een nieuw contract worden aangerekend. Deze nieuwe maatregel wordt van kracht op 1 januari 2024.

Wist je dat? Een hypothecaire lening kan een financieringsoplossing zijn voor je verbouwing. Lees meer in dit artikel!